Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Πορτσίνια Βιτσίου.

Καλογεράκια ή Πορτσίνια
 (γουρουνάκια ) Βιτσίου
Αμανίτης ο εδώδιμος. Η επιστημονική ονομασία του σε πλήρη ανάπτυξη Βωλίτης ο εδώδιμος (Boletus Edulis). Θεωρείται ο βασιλεύς των μανιταριών και αφθονεί σε τρεις ζώνες από τις υπώρειες του Βιτσίου μέχρι την ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου. Οι ζώνες της ανάπτυξής του καθορίζονται από την αναπτυσσόμενη θερμοκρασία άνω των 16βαθμών  Κελσίου, την ύπαρξη βροχών  και τα μόνιμα ειδικά βλαστώματα  (Μυκήλια).

 Γι ΄αυτό παρατηρούμε στις αρχές Ιουνίου τα πρώτα μανιτάρια στην πρώτη ζώνη και από αρχές Ιουλίου μόνο μέσα στο δάσος και πάντα στη υψηλότερη ζώνη. Το είδος του μανιταριού αυτού είναι ασφαλές προς βρώσιν γι΄αυτό εξάλλου ονομάσθηκε εδώδιμον. Από τα γευστικότερα μανιτάρια με χαλκοκόκκινο ομπρελόμορφο πίλο κάτω από την επιφάνεια του οποίου δεν φέρει ελάσματα, αλλά διάστικτους ωχροκίτρινους πολυάριθμους πόρους και πορώδη στύπο (στέλεχος). Διακρίνεται εύκολα από Boletus erythropus και  Boletus badius  (Βωλίτης ο κακός) που ξεχωρίζει από το καστανόμαυρο πίλο (καπέλο) με κοκκινωπούς πόρους και που αν καταναλωθεί προκαλεί πεπτικές διαταραχές.





◄Boletus badius ► Erythropus






*Το λήμμα στη Βικιπαίδεια Βωλίτης ο εδώδιμος είναι δικό μου.





1 σχόλιο:

  1. O Boletus erythropus διακρίνεται εύκολα από τον Boletus Edulis όντως. Φωτογραφία του Boletus erythropus θα αναρτηθεί στο blog?

    ΑπάντησηΔιαγραφή