Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Βασικά μαθήματα κοινωνικής φορολογικής πρακτικής

Χαλκογραφία του  Γκόγια
El sueno de la razon produce
monsterus (ο λογικός  [ταραγμένος]
ύπνος γεννάει τέρατα
Αν ανατρέξει κανείς στις εκάστοτε φορολογικές κλίμακες, που ίσχυσαν κατά καιρούς στη χώρα μας, θα διαπιστώσει, ότι το πλέον δίκαιο φορολογικό σύστημα ίσχυσε αλώβητο   από το 1955 ( ν.δ.  3323)  μέχρι το 1963. Κι αυτό γιατί, αν και οι υπολογισμοί γίνονταν χειρόγραφα,  καθιέρωνε 25 συντελεστές  από 4.000 δραχμές μέχρι 200.000 δρχ. Και το σημαντικότερο μέχρι το συνολικό εισόδημα των 40.000 δρχ. ο συντελεστής 5% αυξάνονταν  κατά δυο μονάδες φθάνοντας  στο 41% και κατά τρεις μονάδες μέχρι το ποσό των 200.000 δρχ. Ο φόρος δε καταβάλλονταν μετά τέλος της οικονομικής χρήσης. Το 1963 επί Ενώσεως Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, όταν οι Δημόσιοι υπάλληλοι ζητούσαν αυξήσεις, τους αντιπροτάθηκε ότι αυτό θα γίνονταν δεκτό εφόσον  εισπράττονταν ο αναλογούν μηνιαίος φόρος με έκπτωση όμως, λόγω προκαταβολής, του ισχύοντος νομίμου επιτοκίου που τότε ήταν 10%. Με την πάροδο όμως του χρόνου η έκπτωση αυτή  επί στρατιωτικού καθεστώτος έγινε  5% για να εξαλειφθεί ολότελα μετά τη μεταπολίτευση.

Το χειρότερο όμως που ισχύει σήμερα δεν  είναι μόνο οι δυο φορολογικοί συντελεστές αλλά η φορολογητέα ύλη και οι αλχημείες των φορολογικών ελαφρύνσεων. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος με μισθό ή σύνταξη των 25.000 e  πληρώνει ετησίως για εισφορές 3.600e θα επιβαρυνθεί για το ποσό αυτό με συντελεστή 22% δηλαδή με άλλα 792 ευρώ και η έκπτωσή του λόγω του αφορολογήτου των 2.100 e  που ισχύει για εισοδήματα μέχρι 21.000 θα μειωθεί κατά άλλα 400e.
Πέραν όμως αυτών διατηρείται η μόνη υφιστάμενη έκπτωση 10%  για τις ακάλυπτες ιατροφαρμακευτικές δαπάνες με την ασφαλιστική δικλείδα 5% επί του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος. Αν δηλαδή κάποιος έχει ακάλυπτες δαπάνες 3.000e και δηλώνει εισόδημα 8.000e η έκπτωση του  δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 40 e.

Το κοινωνικό πρόσωπο μιας κυβέρνησης οποιασδήποτε ιδεολογικής χροιάς κρίνεται στην πράξη και όχι  στις  ιδεολογικές της κατευθύνσεις. Κυρίως όμως στην απάλειψη κραυγαλέων αδικιών που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία και όχι  αν ο Ρωμανός και ο Ξηρός πρέπει να φορέσουν  ηλεκτρονικό βραχιόλι ή αν πρέπει να επιστρέψουν  και οι 63 ακόμα κηπουροί στην ΕΡΤ . Αυτά ήταν τα πρώτα νομοσχέδια της παρούσης κυβέρνησης, όπως και ο ψηφισθείς νόμος του συμφώνου κοινωνικής συμβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου