Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Από τη θεωρία των παιγνίων στα ειδικά αποθεματικά της ΤτΕ και στο σβαρνούτ

Η θεωρία των παιγνίων, που έγινε  πολύς λόγος τελευταία, είναι μέρος της τεχνικής της διαπραγμάτευσης βασικός κανόνας της οποίας είναι η αποφυγή οποιασδήποτε υπερβολής (Tony Buzzani) και η εφαρμογή  έστω μιας  ανεκτής διπλωματίας. Η αυθεντικότητα της άσκησης  μιας τέχνης η ενός κλάδου της επιστήμης κρίνεται από το αποτέλεσμα. Μερικές φορές οι ειδικοί προκαλούν καταστροφικά αποτελέσματα χειρότερα ακόμα και από τους αδαείς. Πέραν όμως αυτών η εξειδίκευση σ΄ ένα αντικείμενο, αν δεν συνδυασθεί με συγγενικές επιστήμες όπως εφαρμοσμένα οικονομικά, διεθνείς σχέσεις και προπαντός αν δεν ληφθούν  υπόψη τα διδάγματα της αρχαιοελληνικής γραμματείας οποιαδήποτε προσπάθεια είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων σε τραγελαφική κατάληξη. Η έλλειψη εμπειρίας είναι επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας.
Κατά τον Αίσωπο, όταν ένα γέρικο λιοντάρι αναζήτησε να προστατευθεί σε μια σπηλιά λόγω ξαφνικής καταιγίδας τελικά δεν το αποτόλμησε με αποτέλεσμα να προκαλέσει τα ειρωνικά σχόλια της αλεπούς. Ξέρεις κάτι απάντησε το λιοντάρι, είδα ίχνη  (πατημασιές) ανθρώπων μόνο  προς τα μέσα  και όχι και αντίστροφα.
Πρόκειται βέβαια για τον Γιάννη Βαρουφάκη που για να πρωτοτυπήσει γράφει το όνομά του με ένα νι μια και η λέξη Ιωάννης δεν έχει ετυμολογηθεί ακόμα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών επεδίωκε ευθύς εξαρχής την έξοδο της Ελλάδας από την Ευροζώνη και ενδεχομένως από τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό γιατί σε ξένο περιοδικό, μετά το τραμπάκουλο και το ρωσικό σβαρνούτ (αναδιπλωθείτε) δηλ. δεν μπορούμε να σας δανείσουμε και μείνετε εκεί που ήσασταν ,  μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι υπήρχε σχέδιο εθνικοποίησης της Τράπεζας της Ελλάδος αγνοώντας παντελώς ότι η ΤτΕ βάσει του καταστατικού της και σύμφωνα με την ιστορία της είναι ανεξάρτητη, όπως ακριβώς και η δικαιοσύνη και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπαχθεί σε κυβερνητικές εντολές. Το περίεργο είναι ότι μερικά στελέχη της λεγόμενης αριστερής πλατφόρμας βάλλουν κατά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος  που νομίζω συναίνεσε για την εκταμίευση κάποιων ειδικών αποθεματικών, όπως του Ν.125/78 αν συμπεράνουμε ότι από τα πρώτα  Ευρώ που θα εκταμιευθούν από την ΕΚΤ  τα  457 εκατομμύρια θα δοθούν στην ΤτΕ. Τι είναι όμως ο λογαριασμός Ν.125/78.! Οποιοδήποτε δάνειο  χορηγούν οι τράπεζες, τώρα τελευταία επιβαρύνθηκαν και τα ασφαλιστήρια των αυτοκινήτων και  με ΦΠΑ 23%, εμφαίνεται στο τέλος της σχετικής σύμβασης ή ένδειξη 0,06%  Ν. 125/78. Τα ποσά αυτά προορίζονται για να αντιμετωπισθούν έκτακτες δαπάνες για πυροπαθείς, πλημμυροπαθείς κτλ. Ακόμα περισσότερο περίεργο φαίνεται πως ο Λαφαζάνης  και η ομάδα του γνώριζε ότι αυτούσια ποσά σε Ευρό στην Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με τα έξι μεγαλύτερα Υποκαταστήματά της ανέρχονται στο ποσό των 22 δις. Πάντως τα ποσά αυτά προορίζονται για τελείως έκτακτες περιστάσεις, όπως πολιτική επιστράτευση, πολεμική εμπλοκή κλπ. και μάλιστα επί θητείας μου διεξάγονταν και έλεγχος από ανώτερο αξιωματικό του ΣΟΥ  (Σώμα Οικονομικών Υπηρεσιών)  αν πράγματι υφίστανται. Τελικά   αντί να ενισχυθεί η κυβερνητική ελληνική πλευρά, συνέβη το αντίθετο καθόσον στο μέλλον δεν θα ακούσουμε στους δέκτες της τηλεόρασης αμφισβητήσεις αμερικανικού τύπου για το Ντόνετς και το Λουγκάνωφ της ανατολικής Ουκρανίας. Το σβαρνούτ που είχε απευθύνει στο ΔΣΕ το 1949 ο Στάλιν αναβίωσε με τον ίδιο παρανομαστή της ανταλλαγής συμφερόντων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Εκείνο που τελικά μας έσωσε δεν είναι τόσο η γεωπολιτική μας θέση την οποία οι Αμερικανοί την θεωρούν   δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη, αλλά η γερμανική επικυριαρχία πάνω στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενόχλησε και τους Αμερικανούς που μπορούν όμως να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Κανείς δεν ξεχνά τους δυο παγκόσμιους πολέμους με τα εκατομμύρια θύματα μεταξύ των οποίων και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανών. Έτσι για να περιορισθεί η αλαζονεία των Γερμανών για να μη επικυριαρχήσουν εντός Ευρώπης και για τρίτη φορά έπρεπε να ενισχυθεί η Γαλλία και συνάμα να κατανοήσει η Γερμανία ότι υπάρχουν κάποιοι  βασικοί κανόνες, όπως η αλληλεγγύη που δεν πρέπει να παραβιάζονται και κυρίως η αποφυγή αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου