Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Τι έχεις Γιάννη! Ό,τι είχα πάντα ή τα ανείσπρακτα της ΔΕΗ

Μη θίγετε τα κακώς κείμενα δεν είναι άραγε ίδιο της αριστεράς!!!

Είδαμε και ακούσαμε από τους δέκτες της τηλεόρασης ότι οι ανείσπρακτες οφειλές προς αυτήν μέχρι τέλη Ιουλίου τρέχοντος έτους ανήλθαν στο θεόρατο ποσό των 2 δις με τη μοναδική πληροφόρηση ότι μόνο τα 500 εκατομμύρια αφορούν έλλειψη ανταπόκρισης  των ενεργοβόρων  βιομηχανιών,  των Δήμων και λοιπών οργανισμών.. Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι το ανείσπρακτο ποσό των καταναλωτών (νοικοκυριά)  δεν υπερβαίνει ούτε τα 600 εκατομμύρια Ευρώ. Αν δει κανείς τα αναλυτικά του λογαριασμού,  που κάθε δίμηνο μας ταχυδρομεί η ΔΕΗ, οι επιβαρύνσεις,  άσχετες με την κατανάλωση του ρεύματος, είναι  ένδεκα μαζί με τη χρέωση του πάγιου και του τέλους κατανάλωσης. Η ΔΕΗ είναι επιχείρηση, όπως εξάλλου δηλώνεται  και από τη βραχυγραφία της. Δεν είναι ούτε Δημόσιος οργανισμός ούτε φιλανθρωπικό ίδρυμα, γιατί ο πρωθυπουργός δήλωσε επανειλημμένα,  ότι οι πτωχοποιημένοι δεν θα πληρώνουν το ρεύμα, αλλά ούτε και μεσιτικό γραφείο να ενεργεί εισπράξεις τελών και εισφορών υπέρ τρίτων, όπως της ΕΡΤ , των Δήμων και άλλων φορέων . Το αξιοπερίεργο είναι ότι στη Δήμο πληρώνουμε και δημοτικά τέλη, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο και παρά ταύτα  το χρέος τους προς τη ΔΕΗ υπερβαίνει τα 250 εκατομμύρια Ευρώ. Και επειδή η ΔΕΗ είναι επιχείρηση έπρεπε όχι μόνο, εδώ και  55 και πλέον χρόνια που άρχισε να λειτουργεί , να διαθέτει έκτακτα και ειδικά αποθεματικά αλλά να μην επιβαρύνει τον καταναλωτή με το σύστημα μεταφοράς Ηλεκτρικής ενέργειας ούτε με το ελληνικό σύστημα διανομής Η/E. Είναι εσωτερική της υπόθεση. Και πέραν αυτών τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων σε ποσοστό 0,02732 επί Kwh ανά ώρα δηλαδή. Τα νοικοκυριά δεν προκαλούν ρύπους αλλά οι βιομηχανίες.

Κατά συνέπεια, αν δεν γίνει σχετική εκκαθάριση του ζοφερού τοπίου, δεν ενδείκνυται να πωληθεί η ΔΕΗ ως προς το τμήμα της που απομένει μετά την αφαίρεση  της μικρής ΔΕΗ που αφορά τα νοικοκυριά και ενδεχομένως τις  οικιακές και μικρές βιοτεχνίες. Εξάλλου σύμφωνα με το ιδρυτικό της  που συστήθηκε κατά τα γαλλικά πρότυπα ως μικτή φύσεως νομικό πρόσωπο  ανήκουσα στο Δημόσιο ως προς τον έλεγχο και την εποπτεία  λειτουργούσα όμως ως προς τη διαχείριση με κανόνες ιδιωτικού δικαίου.

Δεν πωλείς μια επιχείρηση προβληματική πριν την οριοθετήσεις και την εξυγιάνεις και η εξυγίανση εξαρτάται από την πολιτική βούληση και προπαντός  από την πλήρη κατανόηση της κοινωνικής και οικονομικής προβληματικής . Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα κύριε πρωθυπουργέ  όπως ανέφερες σε κάποιο λόγο σου. Έχουν τα κότσια οι αρμόδιοι υπουργοί σας να απαλλάξουν τη ΔΕΗ από την φοροεισπρακτορική της ιδιότητα! Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ως κοινωνικό αγαθό τελεί υπό την προστασία των συνταγματικών διατάξεων. Και ως κοινωνικό αγαθό δεν πρέπει να επιβαρύνεται και με ΦΠΑ. Αν τα αυτονόητα, τουλάχιστον, δεν μπορεί να πράξει η παρούσα κυβέρνηση  μου θυμίζει τη λαϊκή ρήση τι είχες Γιάννη, ό,τι είχα πάντα για να προσθέσω επιπλέον ότι θα συμφωνήσω και  με τον κ. Πανούση που στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου αναφώνησε ότι πρόκειται για την αριστερά του τίποτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου